Иван Иванов: С усилени темпове работим по Стратегическия план заедно със земеделците

Предстоят срещи с бранша през тази седмица, на които ще се обсъдят и предложат решения за важните въпроси в секторa.

„Работим с усилени темпове по изготвянето на Стратегическия план за земеделието“, това заяви министърът на земеделието Иван Иванов в ефира на БНР. Той припомни, че основните рамки на стратегическия документ са уредени от Регламент 2021/2015 ЕС, но е важен и индивидуалният подход, който ще устрои всяка държава. „Анализът, който започнахме да правим от първия ден вече е почти готов. Влезли сме в крачка и работим по документа. Част от въпросите ще обсъдим и на срещите, които предстоят тази седмица с бранша”, увери министърът. По думите му, до края на февруари, началото на март т.г. трябва да има завършен документ. Министърът уточни, че се работи по 9 варианта на стратегическия документ, всеки от които със съответните калкулации, които ще се обсъждат заедно с бранша, като ще бъде избран такъв, който да отговаря най-много на изискването да няма дисбаланс между подкрепата в браншовете.

Министърът подчерта, че ще се търсят начини средствата да бъдат насочвани както за подпомагане по обвързаната подкрепа и за други интервенции по първи стълб на ОСП, така и по втори стълб чрез ПРСР. Министър Иванов информира, че механизмът за одобрение на документа е направен така, че предстои да се потърси външен оценител на финансовите мерки, като всички решения ще бъдат подкрепени с експертиза. По отношение сроковете на представянето на документа министър Иванов изрази своето неудовлетворение от оставянето на документа за придвижване от настоящия екип в толкова кратък срок.

Беше припомнено, че Стратегическият документ се разработва на базата на задълбочени предварителни анализи, като експертите от министерството са разработили редица интервенции, които да стимулират развитието на  устойчив и конкурентоспособен селскостопански сектор.

Източник: Министерство на земеделието