Министър Бозуков: До края на годината планираме плащания от близо 1,3 млрд. лева към земеделците

До края на годината сме планирали плащания с общ бюджет близо 1,3 млрд. лева. От началото на мандата на служебното правителство са разплатени средства към стопаните в размер на 533,57 млн. лева, от различните направления. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков на брифинг. Той съобщи в аванс, че днес Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ предстои да утвърди указанията за прилагане на помощта в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“ с максимален бюджет 72 млн. лева.

Този ресурс ще достигне до 50 хил. стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“. От тях 19 652 са в отрасъл животновъдство, като общият бюджет от 37,5 млн. лева ще бъде разпределен по 77 лв./глава за млечни крави, в т.ч. под селекционен контрол и биволи, месодайни крави под селекционен контрол. За планински крави и месодайни крави/юници по 45 лв./глава. Помощта за овце и кози, под селекционен контрол, ще бъде по 19 лв./глава, а за овце и кози, планински и Преходна национална помощ (ПНДЖ3) – 15 лв./глава. 

Проф. Бозуков подчерта, че общият размер на помощта за пчеларите е 5 млн. лева и тя ще достигне до 6 285 стопанства, като те ще получат по 7 лева за всяко пчелно семейство. Министърът информира още, че 29,5 млн. лева са предвидени за близо 21 хил. стопанства, в които се отглеждат плодове и зеленчуци. В стопанствата, в които се отглеждат ябълки, круши, череши/вишни, праскови/нектарини, кайсии/зарзали, ягоди и малини ще получат по 550 лв/ха., а фермерите отглеждащи сливи и десертно грозде по 280 лв./ха. Субсидиите, предвидени за отглеждането на домати, краставици, корнишони и патладжан са 800 лв./ха, за пипер – 1120 лв/ха, за картофи, лук и чесън – 600 лв./ха, за моркови, зеле, дини и пъпеши – 300 лв./ха, за отглеждането на оранжерийни краставици, домати и пипер по 3300 лв./ха, за винени лозя  по 170 лв/ха. Приемът ще бъде отворен през ноември, а плащанията ще бъдат през декември.

Източник: Министерство на земеделието